Güneşte Saklı Güç, Sayısal Enerji

TKDK Enerji Destekleri

Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu (TKDK), 4 Mayıs 2007 tarihinde kurulan bir kamu kurumudur. Özel bütçeye sahip olan bu kurum, her yıl çeşitli projeler geliştirmektedir. Projelerin temel amacı tarımsal alanda faaliyet gösteren firmalara mali destek sağlamak ve hibe vermek olarak belirlenmiştir. TKDK, tarım ve hayvancılık sektörlerinde yeni projeler geliştirmektedir. Yeni projelere sahip olan kişilerin ve firmaların başvurularını değerlendirmektedir. Başvuruları kabul edilen üreticilerin ve yararlanıcıların yükümlülüklerini denetlemektedir. TKDK tarafından verilen hibelerden tarımsal alanda faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişiler faydalanabilir. İhalelere katılmak ve TKDK’ya proje sunmak isteyenler, Ulusal Hayvan Kayıt Sistemi ya da Ulusal Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmak zorundadır. Bu sistemlere kayıt olmayanların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Yenilenebilir enerji tesisleri, kırsal alanda olmalı ve başvuru sahibinin statüsüne bakılmaksızın desteklenmelidir. Elektrik ve ısı üretimi için fotovoltaik güneş enerjisi sistemleri, konsantre güneş enerjisi sistemleri, rüzgar enerji sistemleri, jeotermal, biyokütle, mikrokojenerasyon (elektrik ve/veya ısı üretimi için) faaliyetleri uygundur (hidroelektrik hariç). Yenilenebilir enerji yatırımları, 5 MW kapasiteye kadar desteklenecektir (mikro-kojenerasyon yatırımları için 100 kWe’ye kadar). Başvuru sahibine ait aynı ilde aktif bir tüketim tesisi bulunmalıdır, aksi takdirde başvurular uygun kabul edilmeyecektir. Bu koşul, sözleşme öncesi ve ödeme öncesi yerinde kontrol aşamalarında kontrol edilecektir. Yapılacak kontrollerde tüketime ilişkin bilgi/belge (Işyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ve diğer resmi belgeler ile ilgili tesise ait fotoğraflar vb.) talep edilecek ve tüketim tesisi yerinde kontroller ile denetlenecektir. Eğer yatırım, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini hedefliyorsa, ulusal şebekeye bağlanması zorunludur ve aşağıdaki koşullar karşılanmalıdır:

  • Yenilenebilir enerji tesisleri, başvuru sahibinin statüsüne bakılmaksızın kırsal alanda yer almalıdır.
  • Fotovoltaik güneş enerjisi sistemleri, konsantre güneş enerjisi sistemleri, rüzgar enerji sistemleri, jeotermal, biyokütle, mikrokojenerasyon (elektrik ve/veya ısı üretimi için) faaliyetleri gibi her türlü yenilenebilir enerji faaliyeti desteklenmelidir, ancak hidroelektrik faaliyetler hariçtir.
  • Yenilenebilir enerji yatırımları, 5 MW kapasiteye kadar desteklenmelidir (mikro-kojenerasyon yatırımları için 100 kWe’ye kadar).
  • Başvuru sahibine ait aynı ilde aktif bir tüketim tesisi bulunmalıdır. Bu şart, sözleşme öncesi ve ödeme öncesi yerinde kontrol aşamalarında denetlenecektir. Tüketime ilişkin bilgi/belge talep edilecek ve tüketim tesisi yerinde kontroller ile denetlenecektir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi hedeflenen yatırımlar, ulusal şebekeye bağlanmak zorundadır ve aşağıdaki koşulların karşılanması gerekmektedir:

  • Başvuru sahibi, başvuru paketi ile birlikte, elektrik dağıtım şirketleri, organize sanayi bölgeleri, Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi vb. tarafından verilen ve şebekeye bağlantının mevcut olduğunu tasdik eden bir doküman/sertifikayı sunmalıdır.
  • Başvuru sahibi, nihai ödeme talebi paketi ile birlikte ilgili makamlar tarafından verilen geçici kabul tutanağını sunmalıdır.
  • Başvuru sahibi, izleme dönemi boyunca Sistem Kullanım Anlaşmasına sahip olmalı ve talep edilmesi durumunda Kuruma sunmalıdır.

Başvuru sahibi, başvuru paketi ile birlikte, elektrik dağıtım şirketleri, organize sanayi bölgeleri, Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi vb. tarafından verilen ve şebekeye bağlantının mevcut olduğunu tasdik eden bir doküman/sertifikayı sunmalıdır. Nihai ödeme talebi paketi ile birlikte ilgili makamlar tarafından verilen geçici kabul tutanağını da sunmalıdır. Ayrıca, izleme dönemi boyunca Sistem Kullanım Anlaşmasına sahip olmalı ve gerektiğinde Kuruma sunmalıdır.

Daha fazla bilgi için: https://www.tkdk.gov.tr/sikcasorulansorular