Güneşte Saklı Güç, Sayısal Enerji

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP)

Tarım ve Orman Bakanlığı, 1 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2025 dönemi için kırsal alanda ekonomik, sosyal ve altyapısal gelişimi desteklemek, tarım ve tarım dışı istihdamı artırmak, gelirleri çoğaltmak ve çeşitlendirmek amacıyla tarıma dayalı ekonomik yatırımlar kapsamında, tarımsal ürünlerin işlenmesine yönelik olanlar, tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlarla kırsal kalkınma yatırımlarına, yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı veya lisanssız elektrik üreten tesislere, güneş ve rüzgar enerjisinden lisanssız elektrik üreten tesislere yapılan yatırımlara, hibe yoluyla destek sağlayacaktır. Hibeye esas proje tutarı üst limiti ise %50 olacaktır.

KKYDP, Tarım İl Müdürlükleri tarafından yürütülen bir programdır. KKYDP, kırsal alanlarda sosyal ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmeyi hedefleyen kırsal yatırımlara hibe desteği sağlar. Bu destek, basınçlı sulama sistemleri ve özkaynaklı ekonomik faaliyetlere yapılan yatırımları da kapsar. KKYDP kapsamında enerji desteği tutarı il bazında belirlenir ve değişmez. Destek tutarı, proje maliyetinin maksimum %50’si kadar olabilir. Örneğin, proje maliyeti 1.000.000 TL ise, hibe tutarı 500.000 TL olur. Daha yüksek maliyetli yatırımlarda hibe tavan uygulaması bulunmaktadır. Örneğin proje maliyeti 4.000.000 TL ise, hibe tutarı hibe tavanı nedeniyle 1.500.000 TL ile sınırlı olacaktır. KKYDP güneş enerjisi desteklerinden faydalanabilmek için başvuru sürecinde bağlantı anlaşma mektubunun sunulması gerekmektedir ve başvuruda yer alan tüm kalemler, KKYDP’de belirtilen makine ve teçhizat başlığı altında değerlendirilecektir.

KKYDP enerji destekleri, güneş enerjisi sistemlerinin kurulumu ve işletilmesi için de kullanılabilir. Bu destekten faydalanabilmek için başvuruda bağlantı anlaşma mektubu sunulmalıdır ve başvuruda yer alan tüm kalemler KKYDP tarafından belirlenen makine ve teçhizat başlığı altında değerlendirilecektir.

KKYDP enerji destekleri, başvuru sahiplerinin uygunluk kriterlerini karşılamaları ve başvuru sürecini tamamlamaları durumunda verilir. Başvuru sahipleri:

  • Projelerini detaylı bir şekilde açıklamalı
  • Projelerinin kırsal alanlarda sosyal ve ekonomik kalkınmayı teşvik etme potansiyelini vurgulamalıdır.
  • Tarım İl Müdürlüklerine başvurmalı ve başvuru sürecini tamamlamalıdır.
  • Destek tutarı, hibe oranları ve diğer uygunluk kriterleri gibi detaylara dikkat etmeli ve başvurularını zamanında ve eksiksiz bir şekilde tamamlamalıdır.

Tarım Orman Bakanlığının sitesinde bu desteklerin detaylı açıklamasına erişebilirsiniz. İlgili “Uygulama Esasları” belgesi de mevzuatı detaylıca açıklamaktadır.

KKYDP Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

KKYDP enerji destekleri, kırsal alanlarda sosyal ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmeyi hedefleyen projelere hibe desteği sağlayan bir programdır. Başvuru sahipleri, uygunluk kriterlerini karşılayarak ve başvuru sürecini tamamlayarak bu desteklerden faydalanabilirler. Başvuru sahiplerinin detaylı bir proje açıklaması ve potansiyel kalkınma etkilerini vurgulamaları önemlidir.

KKYDP enerji destekleri, Türkiye’de kırsal alanlarda sosyal ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmeyi hedefleyen bir programdır. Bu destekler, güneş enerjisi sistemlerinin kurulumu ve işletilmesi gibi yenilenebilir enerji projelerine hibe desteği sağlar. Başvuru sahipleri, uygunluk kriterlerini karşılayarak ve başvuru sürecini tamamlayarak bu desteklerden faydalanabilirler.

Başvuru süreci için başvuru sahiplerinin Tarım İl Müdürlüklerine başvurması gerekmektedir. Başvuru sahipleri, başvuru formunu eksiksiz ve zamanında doldurmalı, destek tutarı, hibe oranları ve diğer uygunluk kriterleri gibi detaylara dikkat etmelidir. Başvuru sürecinin tamamlanması için, başvuruda bağlantı anlaşma mektubu gibi belgelerin de sunulması gerekmektedir. Başvurular, KKYDP tarafından belirlenen makine ve teçhizat başlığı altında değerlendirilir.

KKYDP enerji desteklerinden faydalanmak isteyen başvuru sahipleri, diğer bazı önemli detayları da başvurularında listelemelidirler. Projelerin güneş enerjisi sistemlerinin kurulumu ve işletilmesine nasıl katkı sağlayacağı, kırsal alanlarda sosyal ve ekonomik kalkınmayı teşvik etme potansiyeli gibi konuları ayrıca da projelerinin sürdürülebilirliğini, çevresel etkilerini ve toplum üzerindeki olumlu etkilerini detaylandırmalıdır.

Tüm buynların yanında başvuru sahiplerinin uygunluk kriterlerini karşılamaları da önemlidir. Örneğin, başvuru sahiplerinin Türkiye’de kayıtlı bir çiftçi veya kooperatif olması, proje konusunun kırsal alanlarda sosyal ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmesi, projenin maliyetinin belirli bir sınırlama içinde olması gibi kriterlere dikkat etmeleri gerekmektedir.